Ο Αλέκος Φασιανός εμπνέει τους μαθητές μας.

Το σχολείο μας εμπνέεται και τιμά τον Αλέκο Φασιανό.

Το σχολείο μας τιμά τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη Αλέκο Φασιανό και εμπνέεται από το έργο του. Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον.
Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού διαπερνά το σύνολο του έργου του. Η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο στυλ εύκολα αναγνωρίσιμο στο ζωγραφικό του έργο.

Η ίδρυση του σχολείου μας συνέπεσε με την “απώλεια” αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη. Αν και πολύ σοφά έχει ειπωθεί ότι :”Απώλεια δεν είναι ο θάνατός του αλλά θα ήταν αν δεν είχε υπάρξει”.
Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές μας εμπνέονται και πειραματίζονται στις τεχνικές και τα μοτίβα του. Με το απαλό και “άγουρο” αλλά και ταυτόχρονα ευαίσθητο χέρι τους θα διακοσμήσουν μια εσωτερική πλευρά του σχολείου μας την οποία θα αφιερώσουν στη μνήμη και το έργο του.


Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη.


Γεννήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου (1935) στην Πλάκα της Αθήνας. Ξεκινά τις  σπουδές του στην Τέχνη μαθαίνοντας βιολί στο Ωδείο Αθηνών και Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 ως μαθητής του  Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο. Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο (Αμερική του Κάφκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, 1975, Ελένη του Ευριπίδη, 1976, Όρνιθες του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του. Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση. Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στις 16 Ιανουαρίου 2022.

Σχολιάστε

error

Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας; Διαδώστε την! :)