Επίσκεψη στο Συμπόσιο Γλυπτικής (Ναύπλιο).

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας, το οποίο ιδρύθηκε φέτος και σε λίγες μέρες κλείνει τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, η συνάδελφος Μάρα Μάγδα, οι μαθητές μας αλλά και εγώ προσωπικά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους τους γλύπτες που συμμετείχαν στο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ναύπλιο.

Όλοι οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες μας δέχθηκαν, χθες 6 Οκτωβρίου, σε μια “έξτρα” αφιερωμένη στους μαθητές μας μέρα, μέσα σε ένα άνετο, ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα .

Οι μαθητές μας είχαν την τιμή να γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν διεξοδικα με τους δημιουργούς των έργων και παράλληλα να εισαχθούν στην τέχνη της Γλυπτικής.

Οι Γλύπτες, που επί 3 εβδομάδες είχαν δουλέψει τα γλυπτά τους και τα είχαν ολοκληρώσει, μέσα στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής, περίμεναν τους μαθητές μας και συνομίλησαν μαζί τους παρουσιάζοντας ο καθένας ξεχωριστά το έργο τους.

Ε ι δ ι κ ό τ ε ρ α: Οι μαθητές μας ξεκίνησαν την επίσκεψή τους συνομιλώντας με τον καταξιωμένο Γλύπτη Χρήστο Λαζαράκη, ο οποίος μίλησε στους υποψήφιους αυριανούς καλλιτέχνες, μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου, τόσο για το δικό του έργο, όσο και για την Τέχνη της Γλυπτικής στο μάρμαρο, η οποία δημιουργείται στην Ελλάδα από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους έως και σήμερα. Τέχνη η οποία έχει “δώσει” αριστουργήματα προσδίδοντας μια μοναδική θέση στη χώρα μας στο χώρο της Τέχνης και του παγκόσμιου Πολιτισμού.

Ο καθηγητής του τμήματος των Αρχιτεκτόνων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Γλύπτης Τάκης Κοζόκος, παρουσίασε στους μαθητές ένα πρόγραμμα σχετικό με την έννοια της διαχρονικότητας των συμβόλων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών μας και τους ενθάρρυνε να ανακαλύψουν τη Τέχνη της Γλυπτικής.

Ο Τήνιος Γλύπτης Δημήτρης Σκαλκώτος, μίλησε στους μαθητές για σύνθεση και για όγκο, για ρυθμό και την υφή στην επεξεργασία του μαρμάρου και τον περίοπτο τρόπο όρασης μιας γλυπτικής σύνθεσης. Μίλησε επίσης για την γοητευτική αλληλεπίδραση του φωτός σε ένα γλυπτό εξωτερικού χώρου, καθώς και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του.

Ο Ναυπλιώτης καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Δημούλης, εξήγησε στους μαθητές μας για την Τέχνη του ανάγλυφου, απάντησε στα ερωτήματα τους και τους τόνισε την τεράστια σημασία που έχει για την πόλη του Ναυπλίου το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής, καθώς και για τη δημιουργία άλλων Συμποσίων Γλυπτικής μαρμάρου στο μέλλον.

Ο καταξιωμένος Γλύπτης Αθανάσιος Καλατζής, ο οποίος κατοικεί στην πόλη του Ναυπλίου και εργάζεται στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου στον τομέα της αναστήλωσης των μνημείων, συνομίλησε με τους μελλοντικούς καλλιτέχνες αναπτύσσοντας την έννοια της αφαίρεσης στην Τέχνη και ιδιαιτέρα της Γλυπτικής. Έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να προσεγγίσουν με τη δική τους ερμηνεία για το έργο του, βασιζόμενοι τόσο στη φαντασία τους όσο και στο συναίσθημά τους.

Τέλος οι νεαροί υποψήφιοι καλλιτέχνες μας συνομίλησαν με τον καθηγητή Γλυπτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Γλύπτη Έκτορα Παπαδάκη, ο οποίος παρουσιάζοντας το έργο του μίλησε για αναλογίες, κίνηση, φως και αρμονία, έννοιες που συνδέονται άρρηκτα με τη Γλυπτική Τέχνη από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας. Μάλιστα προέτρεψε τους μαθητές μας να παρατηρούν τη φύση και να εμπνέονται από αυτή χωρίς να σταματούν να μοχθούν και να εργάζονται μέχρι να γίνουν και αυτοί καλλιτέχνες.

Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν πολύ, τόσο από τα γλυπτά όσο και από τη γνωριμία και την επαφή τους με τους Καλλιτέχνες – Γλύπτες που τους έδωσε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν δημιουργικά μαζί τους.Η εκπαιδευτική εκδρομή τελείωσε με την επίσκεψή μας στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ιστορικό τέχνης και προϊσταμένη του Παραρτήματος κυρία Λαμπρινή Καρακούρτη, όπως επίσης και από τη εκπαιδευτικό καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και εκπρόσωπο του πολιτιστικού φορέα του Δήμου Ναυπλιέων κυρία Τίνα Γκιόλα. Ευχαριστούμε επίσης την ΔΟΠΠΑΠ Ναυπλίου για την διοργάνωση του Συμποσίου αλλά και την διευκόλυνση στην επίσκεψή μας.+4

Σχολιάστε

error

Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας; Διαδώστε την! :)