Παρακολούθηση της παράστασης Ιλιάδα στο Christmas Theater


Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές της β τάξης γυμνασίου του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα, όπου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ομήρου Ιλιάδα» σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη στο Christmas theatre. Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας των μαθημάτων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της θεατρολογίας. Αρχηγός της εκδρομής ήταν η φιλόλογος Πιτερού Δάφνη και συνοδοί εκπαιδευτικοί η φιλόλογος αγγλικής γλώσσας Λούλα Ουρανία και η θεατρολόγος Ισμήνη Χαντζή.


Κατά τη διάρκεια της παράστασης, οι μαθητές μας είδαν να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια τους:


-Η γέννηση της Ελένης, ο γάμος της με τον Μενέλαο και η φυγή της με τον Πάρη.

-Ο θυμός του Αχιλλέα, η διαμάχη του με τον Αγαμέμνονα και η αποχώρησή του από τη μάχη.

-Η συμμετοχή των θεών του Ολύμπου στον Τρωικό πόλεμο.

-Οι μάχες των Ελλήνων με τους Τρώες.

-Ο θάνατος του Πατρόκλου.

-Η μονομαχία του Αχιλλέα με τον Έκτορα που καταλήγει στον χαμό του τελευταίου, σημείο στο οποίο τελειώνει το έπος της Ιλιάδας.

-Εμβόλιμες σκηνές με τον θάνατο του Αχιλλέα, τον Δούρειο Ίππο, και την καταστροφή της Τροίας.


Όλα τα παραπάνω, παρουσιάστηκαν απολύτως μελετημένα και τεκμηριωμένα μέσα από το ιλιαδικό έπος αλλά και την αστείρευτη πηγή της μυθολογίας μας, με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη.


Μετά το τέλος της παράστασης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους ηθοποιούς του έργου και να συνομιλήσουν μαζί τους για θέματα που αφορούσαν τόσο στο έπος της Ιλιάδας και στην παράσταση όσο και στην τέχνη του θεάτρου εν γένει. Ακόμη μεγαλύτερη χαρά των μαθητών ήταν το ότι στη συνάντηση αυτή μας έκανε την τιμή να συμμετάσχει και η ίδια η σκηνοθέτις του έργου, η κα Κάρμεν Ρουγγέρη. Η κα Ρουγγέρη –μεταξύ άλλων- τόνισε στους μαθητές μας την αξία της ανθρωπιστικής παιδείας και της ανάγνωσης λογοτεχνικών έργων ως προϋποθέσεων για την επιτυχή άσκηση του επαγγέλματος του ηθοποιού. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η παιδεία του ηθοποιού είναι ορατή από την πρώτη στιγμή που αυτός πατάει το πόδι του επάνω στη σκηνή», «Να διαβάζετε λογοτεχνικά έργα όσο περισσότερο μπορείτε», «Το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά έχει περισσότερες απαιτήσεις από το θέατρο που απευθύνεται σε ενήλικες». Έκλεισε τον λόγο της με τη φράση του αείμνηστου Καρόλου Κουν, ο οποίος υπήρξε δάσκαλός της: «Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας».


Οι μαθητές μας επέστρεψαν πίσω ενθουσιασμένοι έχοντας προσλάβει μοναδικές εικόνες κι εμπειρίες από τη διδακτική αυτή επίσκεψη.


Εικόνες από την παράσταση:


Στιγμιότυπα από τη συνάντηση με τους ηθοποιούς και την κα Ρουγγέρη:


Κείμενο-φωτογραφίες: Δάφνη Πιτερού