Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ Τάξης στο Ναύπλιο
Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές της γ τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας με συνοδούς εκπαιδευτικούς τις κυρίες Μάγδα Μάρα, Κλεοπάτρα Κωδούνα και Δάφνη Πιτερού πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην πόλη του Ναυπλίου.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το KEΣ Harvard. Εκεί παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τίτλο: «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης: Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα» από την υπεύθυνη του ΚΕΣ, κα Ματίνα Γκόγκα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο ΚΕΣ, οι μαθητές παρακολούθησαν μια εισαγωγή για το Πανεπιστήμιο Harvard αλλά και για τις δραστηριότητες του Κέντρου. Ακολούθησε παρουσίαση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Κέντρου, μιας ψηφιακής πύλης που επιτρέπει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων που απαρτίζουν το σύστημα ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών του Harvard, ενώ παράλληλα προβλήθηκαν παραδείγματα αναζήτησης ψηφιακών πηγών στις βάσεις δεδομένων της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για σημαντικά ηλεκτρονικά «εργαλεία» και αποθετήρια ψηφιακού υλικού ελεύθερης πρόσβασης, τα οποία το Πανεπιστήμιο Harvard καθώς και άλλα πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει και προσφέρουν για όλα τα ακαδημαϊκά πεδία, με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια της διδακτικής μας επίσκεψης, η εικαστικός κα Τίνα Γκιόλα ξενάγησε τους μαθητές μας στην παλιά πόλη του Ναυπλίου συνδέοντας την ιστορία με την τέχνη. Οι μαθητές γνώρισαν ιστορικά και εικαστικά «πορτραίτα» της πόλης του Ναυπλίου, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εξελιχθούν σε ζωγραφικά έργα.
Τελικός προορισμός των μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, ήταν το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στη πόλη του Ναυπλίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Λαμπρινή Καρακούρτη- Ορφανοπούλου, (την οποία θερμά ευχαριστούμε για την εξαιρετική της ξενάγηση), σε έργα Ελλήνων σύγχρονων Καλλιτεχνών με θέμα τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία – 1821.
Οι μαθητές-τριες μας μπόρεσαν να δουν από κοντά αυτά τα έργα, τα οποία έτσι όπως εκτίθενται παράλληλα με τα έργα της περιοδικής έκθεσης με τον τίτλο: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ, στη Νεοελληνική Τέχνη, (19ος-αρχές 20ού αιώνα), η οποία φιλοξενείται αυτή την χρονική περίοδο στο Παράρτημα του Ναυπλίου, είναι σαν να «συνομιλούν» μαζί τους δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία για γόνιμους εκπαιδευτικούς σχολιασμούς, αναφορές και επισημάνσεις, οι οποίες ενεργοποίησαν τους μαθητές- τριες μας.
Τα έργα αυτά τα οποία είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους χαρακτικά έργα αλλά και ζωγραφικά, αποδίδουν τη ματιά των σύγχρονων Εικαστικών Καλλιτεχνών της χώρας μας, προσδιορίζοντας τόσο σε μορφολογικό όσο και εικονογραφικό περιεχόμενο τις αξίες του αγώνα των Ελλήνων οι οποίες παραμένουν άσβεστες περισσότερο από 200 χρόνια τώρα. Μηνύματα τα οποία οι μαθητές μας αποκόμισαν από την επίσκεψή τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την τεράστια εκπαιδευτική αξία των Εθνικών μας Μουσείων.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γεωργαντάς